AVOKADO YEŞİLİ

By | 17 Haziran 2015

image

Avokado. Çok seviyorum. Bir menüden yemek seçerken içinde avokado olan varsa hemen tavlıyor beni; ona yöneliyorum. En çok da kahvaltıda seviyorum, evdeki kahvaltılarımızda sık sık kullanıyorum. Artık evimdeki yeşil köşede de avokadonun yeşilinden, ferahlığından faydalanıyorum. Avokado hem yemek hem de süsü bitkisi!. Sırayla anlatıyorum; önce yemek;

Formülüm çok basit:

Olgun avokadoyu dokulu bir püre haline getiriyorum. Gayet özensiz ve azıcık pütürüklü bırakarak. İçine çekilmiş ceviz, tuz, karabiber ve minicik bir diş sarımsak ekleyip zeytinyağı ile parlatıyorum. Evde o gün ne ot varsa, taze nane, maydanoz -ama en güzeli dereotu- ekleyip kahvaltı masasının başköşesine koyuyorum. Güzel bir kızarmış ekmek ya da tahıllı, ekşi mayalı naturel ekmek diliminin üzerine tepeleme koyup böyle de servis ettiğim oluyor..

Bir diğer şekil avokadoyu miniminnacık küpler halinde doğrayıp üzerine zeytinyağı, çeri domates dilimleri, küp doğranmış kapya biber, ton balığı, taze soğan, bir diş sarımsak ve bol dereotu ekleyip limon suyu sıkarak servis etmek ki, bu da haftasonu akşamüstü atıştırmaları için oldukça pratik ve lezzetli bir alternatif oluyor.

Şimdi süs bitkisi mevzuuna geçiyorum;

Avokadonun ortasından çıkan iri çekirdeğin bir süs bitkisine dönüştürülebildiğini biryerlerde okumuştum sanırım. Tekrar kontrol ettim ve hemen uyguladım. Meyvenin ortasından çıkan çekirdeğin üst sivri kısmına yakın yerlerden 4 tane kürdan saplayıp su dolu bir bardak ya da kavanoza koyuyorsunuz. Kürdanlar üst sivri kısmını suyun dışında tutmaya yarıyor. Kullandığınız bardak ya da kavanozdan ümidi kesin, çok kirleniyor süreç boyunca.. Bir hayli zaman bekledikten sonra altta saçma bir kök uzantısı, sonrada tepeden bir filiz çıkıyor. Yeterince köklendiğinden emin olunca bir saksıya ekiyorsunuz. Böyle kolay gibi anlatıyorum ama sanırım deneme yaptığım 5-6 avokadodan sonra ancak sonunda başarıya ulaşabildim. Ama artık meseleyi çözdüm. İki önemli püf noktası var. Çekirdeği çok soğukta bırakmayıp oda sıcaklığında köklendirmeye çalışacaksınız. Ve de en önemlisi minik bir yardım: Hem üst sivri uçtan hem de dip kısmından sebze soyacağı ile birkaç traşlama yapıp kürdanlama işini ondan sonra yapacaksınız. Böylece çekirdek içinde oluşan köklenme kabuğu daha rahat delip aktive olabiliyor. Internette arama yaparsanız konuya ilişkin birçok aşamalı fotoğraf ve bilgi bulacaksınız zaten ama bu püf noktalarını da uygularsanız çabucak bir avokado bitkiniz olabilir. Tabi bundan avokado çıkmayacak, öyle bir hayaliniz olmasın; bu sadece o çekirdekten üretilebilen bir salon bitkisi..Ayrıca uzun sürüyor, 10 günde mucize bekleyip kendinizi üzmeyin!..
image

Bir bitkinin gözünüzün önünde yoktan var olmasını gözlemlemek ilginç bir şey.. Çok derin ve dikkatli bakarsanız buradan felsefe bile çıkar!..

Benim çekirdeklerden şimdilik başarıya ulaşan iki tane var; iki tane de yolda; hazırlanıyor.. Bitki, toprağa ektiğimden beri olağanüstü hızlı gelişiyor. Hatta biraz korkuyorum, ağaç olacak bu diye!..

Gizli gizli sevinçliyim. Çok seyahat ettiğim için kaktüs dışında bakabildiğim, kendi emeğimle ortaya çıkan tek bitki bu.. Seviyorum onu. Eğer evde avokado tüketiyorsanız lütfen siz de deneyin.. Bu gelişimi izlemeyi sanırım siz de seveceksiniz.

Faydalı Bilgiler:

Avokadonun içeriğinde çok faydalı yağlar var, dolayısı ile vücut için kaliteli bir besin değerine sahip.. Kolesterol falan o konulara girmiyorum, yazın google’a avokado diye hepsini sıralayacaktır..

Avokado yemek için tek dikkat edilmesi gereken avokadonun olgunluk derecesi. Birçok kişi yemyeşil ve sert, parlak görünümlü avokado alıp kesiyor ve hayal kırıklığına uğruyor. Çok duymuşumdur şu cümleyi: Eee, bunun tadı sabuna benziyor!.. Eğer yumuşamamışsa evet, adeta sabun!.. Markette koyulaşmış olanlara çok güvenmiyorum; ne kadardır orada duruyor belli değil.. Alıp çöpe atmışlığım var, tecrübeliyim. Ben yeşilken alıp evde gazete kağıdına sarıp buzdolabında bekletenlerdenim. Eğer çabuk olsun istiyorsam hemen kullanmak istediğimi oda sıcaklığında dışarıda tutuyorum. Şöyle bir yoklayınca parmağınız hafifçe içine doğru göçüyorsa olgunlaşmış demektir. Avokadoyu bir tas kuru pirincin içine  gömerek olgunlaştırmak gibi formüller de var ama ben o pirinci tekrar kullanmak istemeyeceğimden ve de avokado için ziyan da etmek istemediğimden bunu hiç denemedim.

Ay yeter canım, bir avokado için yarım saattir yazıyorum. Ben sadece canım ciğerim bitkimi göstermek istemiştim; gidin bilgiyi başka yerden alın! Hadi bakalım!.. :))

2 thoughts on “AVOKADO YEŞİLİ

  1. Enes

    Bitki yetiştirme azminize hayranım. Sizin kadar temiz çalışamadığımı itraf etmeliyim. :)
    Etrafı çok batırdığım söylensede benimde hem topraklı hemde Aero garden üzerinde yetiştirdiğim sebze ve baharatlarım var. Antep biberim, reyhan , Tabasco biberim vardı ama yaşaması uzun sürmedi. İtalyan acı biberlerim vardı ama onlar 2. sezonda tatlı bibere döndü :D
    Hatta tavsiyem italyadan kırmızı acı biberlerden alıp onların çekirdeklerini kullanmanız. Acıyı seviyorsanız çok güzel oluyorlar mutfak makası ile kesip kullanıyorum risottolarda. Acıyı sevmesenizde kurutulduklarında çok güzel duruyorlar, altın sarısı bir renk alıyor kabukları.

    1. Gezici Günlük Post author

      Çok güzel öneri ama çok seyahat edince bitkileri bakımlı tutmak zor oluyor. Ama yine de deneyeceğim İtalyan biberi işi hoşuma gitti!. Teşekkürler ☺

Comments are closed.