BALKANLAR’IN ZARİF ŞEHRİ ZAGREB

By | 1 Nisan 2016

zagreb_gezi_notlari_zagrebde_ne_yapilir

Yıllar önce Dubrovik’te geçirdiğimiz birkaç keyifli yaz gününden kalma tanışıklığımız olan Hırvatistan’ı daha yakından tanımak, özellikle başkent Zagreb’e gitmek hep aklımdaydı. Anne tarafım eski Yugoslavya kökenli olduğu için dedemden az dinlememiştim Zagreb’in güzelliğini, medeniyetini.. Birgün mutlaka gitmek üzere aklımın bir köşesinde olan Zagreb’e birkaç ay önce gidiş dönüş 260TL.lik uçak bileti bulunca hemen alıp Mart’ın gelmesini beklemeye başladık. Şansımız da gayet ılık ve güneşli bir Mart gününde şehre resmen ayak bastık.

Ne yazık ki ülkemizde yaşanan üzücü terör olaylarının yoğun etkisi altında gittiğimiz seyahat her zamanki seyahatlerimiz kadar neşe ve coşku içinde geçmese de elimizden geldiğince şehri tanımaya, vaktimizi iyi değerlendirmeye çabaladık. İşte 3 güne sığan bu keşif gezisinden geriye kalanlar..

– Havalimanından şehir merkezine ulaşmak için hemen havalimanın kapısından kalkan Direct Line Bus Shuttle’ı kullandık. Her yarım saatte bir kalkan otobüsler yaklaşık yarım saatte merkez otobüs durağı Autobusni Kolodvor’a varıyor. Bilet ücreti 30 Kn. (Yani kabaca 10 Kuna 4.5 TL. dersek bilet yaklaşık 13TL. civarında) Bu otobüs durağından tekrara tramvay kullanarak gidilecek yere ulaşmak gerekebilir ama bizim otelimiz yaklaşık 1 km. kadar uzakta olunca yürümeyi tercih ettik.

– Merkez tren istasyonu ve şehir merkezine yakın bir noktada bulunan Flowers Apartment and Rooms’da kaldık. 2 kişi, 2 gece toplam 80 € ödediğimiz odamız temiz ve rahattı.

zagreb_gezi_notlari_zagrebde_ne_yapilir

– Şehiriçi ulaşımda tramvaylar çok etkin. Sabah 4’ten gece 12’ye dek tüm hatlar, bunun dışında kalan saatlerde de birkaç hat çalışıyor. Her köşeden çıkan mavi tramvaylarla şehri turlamak mümkün. Tek seferlik bilet 4; günlük sınırsız bilet ise 30 Kn. Biletler TISAK yazan büfelerden alınabiliyor.

– Şehrin tarihi merkezinde tüm binalar çok güzel ve zarif. İnsanlar olabildiğince iyi giyimli ve hoş. En çok yaşlı hanımefendi ve beyefendilere bayıldım. Eski ama zarif giysileri, ellerinde çiçek buketleri ile kalacaklar hep aklımda..

– Tarihi merkezin kalbi Josip Jelacic meydanı. Birçok tramvay bu hareketli meydandan geçiyor. Şehir turuna buradan başlamak en doğrusu..Tarihi merkez hemen hemen buradan Aşağı ve Yukarı mahalle olarak ikiye ayrılıyor. Aşağı mahalle Donji Grad’dan yukarı mahalle Gornji Grad’a kısa bir funiküler hattı var. Funiküler ile tepeye çıkıp şehrin çatılarına buradan bakmak keyifli.. Şehrin tarihi sembol yapılarından biri olan mozaik çatılı St. Mark Kilisesi de yukarı mahallede..

dolac_market_zagreb_notlari

– Aşağı mahallede ise Josip Jelacic Meydanı’nın hemen arkasında şehrin en renkli pazar yeri Dolac Market var. Sabah 06:00’da kurulup öğlen 14:00’e kadar en taze sebze ve meyvelerin satıldığı pazar yerinin kırmızı şemsiyelerinden satılan ürünlere, “izvolite, izvolite” diye size bir şeyler satmaya çalışan satıcılarına kadar her şey o kadar renkli, yerel ve güzel ki..  Pazarı çevreleyen binalardan sütunlu olanın altında şehrin en eski mekanlarından biri olan Amfora var. Bu küçücük salaş mekanın içi ellerindeki küçük kadehlerle birşeyler içip takılan ihtiyar delikanlılarla dolu. Kapı önündeki masalarında ise pazara karşı oturup öğlen yemeği yemek harika. menüde papalina, sardalya ve patates salatası var. Bu masalardan bakınca sanki İtalya’da bir liman şehrindeymiş hissi oluşuyor..

zagreb_amfora_dolac_market_zagrebde_yemeicme

– Şehrin diğer görülmesi gereken turistik noktalarından birkaçı ise; Zagreb Katedrali, Ulusal Tiyatro Binası, Lotrscak kulesi, Mirogoj Mezarlığı ve Maksimir Park olarak sıralanabilir. Katedral ve çevresi güzel; katedral yakınında Bakaceva caddesinde şehrin model anıtı “Zagreb Welcomes You” da görülmeli. Ülkemizdeki terör gündeminin oluşturduğu ruh halinden olsa gerek, hergün saat 12’de top atışı yapılan Lotrscak Kulesi ödümü patlatan yer olarak kayıtlara geçilsin!.. Maksimir Park mevsimsel sebepler ile listemizden eleniyor ancak özellikle ilkbahar ve yaz aylarında bu parkta yapılacak gezintinin çok fotografik olacağını düşünüyorum..Hiçbir şehirde mezarlık gezme huyumuz olmadığı için burada da es geçiyoruz ama Mirogoj mezarlığı estetik olarak dillere destan.. Meraklı olanlar turizm ofisinden edinecekleri kitapçık ile ziyaret edebilir..  Bale ya da konser izleme şansına erişemediğimzi Ulusal Tiyatro’yu ise karşı köşesindeki popüler Cafe Heminway Lounge’un sandalyelerinden hayranlıkla izliyoruz. Akşamüstleri Hemingway yerlilerin buluşma noktası; şehir hayatına dokunmak anlamında birşeyler içmek için rotaya eklenmeli.

– Ilıca Caddesi, Pub ve kafelerle dolu Tkalciceva Cadddesi, fotografik Skalinska Caddesi ve Radiceva Caddesi şehrin en kalabalık ve popüler caddeleri. Bogoviceva ve Nikola Tesle sokaklarında da bol bol kafe ve bar. Çiçek Pazarı olarak bilinen Preradovica Meydanı ve hemen köşesindeki tarihi çarşı Oktagon da yine benim sevdiğim yerler oldu.

zagreb_notlari_gorulecek_yerler

…ama bunlardan daha çok sevdiğim iki ayrı nokta var:

– Birincisi; Valiska Caddesi’nin tam ortasında, St. Martina Kilisesi’nin karşısındaki küçük meydan. Meydanda Hırvat yazar August Senoa’nın nefis bir heykeli var; bir sütuna dayanmış meydanı seyrediyor.. Bu meydanda oturup bu heykele ve gelip geçenlere bakmaya bayıldım. Meydanın güzel mekanları Fine Torta, Zero Zero Pizza ve El Cafe..

– İkinci sevdiğim yer ise Ilıca caddesinden bağlantısı olan Dezman Passage. Bu geçit yol üzerinde çok sevdiğim kafeler, tasarım dükkanları buldum. Velvet Cafe’nin iki ayrı bölümünün ne ayrı ayrı nefis dekoru var. Dezman ise ahşap ve sıcak tonlarla döşenmiş tam bir müdavim adresi. Bu iki mekanın müşteri profili ve ortamına bayıldım. Velvet’e kahve ve tatlı, Dezman’a da kahvaltı ve kokteyl için uğranmalı. Sokaktaki eski fotoğraf stüdyosu Foto Tuskanac; Ana Tevsic Naukovic’in güzel dükkanı Love,Anna ve hemen yanındaki adını hatırlayamadığım konsept dükkan favorilerim..

zagreb_gezi_notlari_zagrebde_gorulecek_yerler

– Dükkanlardan bahsetmişken  şehrin içinde dikkatimi çeken, alışveriş yaptığım ya da aklımın kaldığı diğer dükkanlardan arasında şehrin simgelerini kullanarak tasarladığı takı ve aksesuarlar ile Bashota; yerel tasarımcıların ürünlerini satan konsept dükkan Take me Home ve yine farklı tarasımcıların ürünlerini bir araya toplayan Market’i sayabilirim. Plak alışverişi yaptığımız dükkanlar ise Dancing Bear, Free Bird ve Record Store oluyor.

Şehirde oldukça güzel müzeler var; birkaç tanesini ziyaret etme şansı bulsak da diğer birkaç tanede aklımız kaldı yine de..

– En popüler müzelerden biri Museum of Broken Relationships. Biten ilişkiler müzesi dünyanın farklı şehirlerinden insanların müzeye bağışladıkları, ilişkilerinden kalan objeler ve onlara yükledikleri anlamlara dair anlattıkları hikayelerden oluşan enteresan, kalp burkan bir müze.. Tamamından değilde de birkaç obje ve hikayeden çok etkilendiğimi söyleyebilirim. Müzeye giriş 30 Kn.( Şimdi dikkat ettim de bu şehirde herşey 30 Kn. mı? :)) Müzenin çok da hoş bir kafesi var ayrıca..

– Zagreb Contemporary Art Museum ziyaret edip çok sevdiğimiz bir başka müze. Merkezden birazcık uzakta ama 6, 7 ve 14 no.lu tramvaylar ile kolayca ulaşılabiliyor. Artık söylemeye utanıyorum ama giriş ne kadar tahmin edin bakalım? (30 Kn. :)))) Müze epey kapsamlı ve gerçekten çok çok etkileyici eserlerle dolu. Çağdaş sanata ilgisi olan herkesin ziyaret etmesi gerektiğini düşünüyorum.. Şehirde yaptığımız en iyi şeylerden biriydi.

zagreb_contemporary_art_museum_zagreb_notlari

– Bir diğer ziyaretimiz şehrin sokak sanatları müzesi MUU’ya yapıldı ama bu bambaşka bir mevzu, ayrıca anlatmak isterim.. Ama sokak sanatları ile ilgili ya da değil herkes en azından mutlaka yukarı mahalledeki Balina muralini görmeli diye düşünüyorum..

Aklımızda kalanlar ise Moderna Gallery, Mestrovic Atölyesi, Nikola Tesla Teknik Müzesi ve eğlencelik İllüzyon Müzesi oluyor ama hepsini gezmek için vakit yok..

– Başta bahsettiğim tatsız ülke gündemi moralleri bozunca listeye aldığımız gece eğlence mekanlarına gitmek içimizden gelmediği için AKC Medika, Krivi Put, Sedmica, ve Kolaz’a hiç gitmiyoruz. Belki biraz moral olur diye caz dinlemek üzere gittiğimiz Bacchus ise içeride sigara içilen dumanaltı mekanlardan çıktığı için içeride sadece 30 saniye kalabiliyoruz ama hem sigara hem caz sevenler belki burayı sevebilir.. Gün içi molalarında uğradığımız Pivnica Medvedgrad nefis kraft biralar üretiyor. Merkezden biraz uazktaki antika dükkanından dönüştürülen Finjak Piano Bar ise loş ve romantik ortamındaki eski objeler arasında kaybolup bir kadeh şarap içmek için çok keyifli bir seçenek..

finjak_piano_bar_zagreb_gezi_notlari

– 1940’larda bohem Hırvat şair Tina Ujevic’in müdavim olduğu taverna Tip Top akşam yemeği için tatlı seçeneklerden biri. Menüsünde hem Hırvat mutfağından hem de İtalyan mutfağından örnekler var. Yemekleri çok başarılı değil ama ortam oldukça sıcak ve rahat; mekanın kendi şarabı ise hemen her denediğimiz mekanda olduğu gibi yine gayet lezzetli. Mesela bir kış günü yine gitsem yemek yerine şarap ve atıştırmalıklar söyleyip cam kenarına kurulur, sokağı izlemenin keyfini çıkarırdım..

– Geleneksel Hırvat mutfağı sunan restoran Stari Fijaker 900 ise hem turistlerin hem de lokallerin sevdiği bir adres. Burada da nefis bir ev şarabı eşliğinde nefis prosciutto ve aşırı lezzetli bir gulaş tadıyoruz.

– Şehrin eski ve meşhur balıkçılarından Mimica’ya da uğramadan dönmüyoruz. Menüde sadece taze balık, nefis kalamar, patates salatası var. Bira eşliğinde yediğimiz güzel kalamar ve sohbet, güzel anılar arasına ekleniyor. RougeMarin’de burger; Lari Penati’de casual şef yemeği ve şehrin en iyi restoranlarından biri olarak gösterilen Zinfandel’i ise programa sığdıramasak da isimleri burada dursun.. Bu arada nitelikli kahve içmek için ihtiyacınız olacak adresleri de Bir Şehir, Üç Fincan Kahve yazısında ayrıca anlattım..

– Peki ne alınır? Hırvatistan’ın simgesi “warm heart” kırmızı kalp kurabiyeler ve bunlardan yapılan süs eşyaları, Hırvat bebekler, Kras 1911 dükkanlarından çikolata gofret, şekerleme, enfes Hırvat şarapları, Paski Sir peyniri ve elbette “Hırvat”tan gelen “Kravat” :))… Ayrıca detaylı bilgiyi şu yazıda paylaştığım Britanski Meydanı’ndaki Bit Pazarı’na uğrayarak alacak enteresan şeyler bulabilirsniz.

zagreb_gezi_notlari

İşte böylelikle yepyeni bir şehirle daha tanışmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Zagreb’e aşık oldum diyemem ama gitmekten, görmekten, tanımaktan son derece mutluyum.. Doğru mevsim ve uygun fiyatlı uçak bileti ikilisini denk getirdiğinizde tanışıp tadını çıkarmanız dileği ile..